BÜNYAMİN BALAMİR

1953 yılında Çorum’da doğdu.
1966 yılında ortaokul öğrencisiyken ressam olmaya karar verdi ve lise yıllarında bir resim sergisi gerçekleştirdi.
1978 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümünden mezun oldu.
1985 yılında yüksek lisans ve
1987 yılında sanatta yeterlik çalışmalarını tamamladı.

Malatya ve Ankara’daki resim öğretmenliği görevlerinin ardından, 1981 yılında asistan olarak girdiği, Gazi Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Resim Bölümü öğretim üyeliğinden 25 yıl sonra kendi isteğiyle emekliye ayrıldı.

Sanatın üretimden çok, araştırma olduğuna inanan Bünyamin Balamir, yağlıboya, kurşunkalem, karışık teknik, kolaj, üç boyutlu tasarım gibi birçok farklı teknikle çalışmalarını genişletti. Her teknik çalışmasını kapsayan 45 kişisel sergi açtı ve ilk sergisinden bu yana resimlerine seri numaralar verdi. Yurt içi ve yurt dışında 449 sergiye katıldı ve yarışmalardan 21 ödül kazandı. Anadolu’nun her yöresinde, ulusal ve uluslararası sanatsal etkinliklerde yer aldı. Yurt içinde ve yurt dışında çeşitli müze ve özel koleksiyonlarda resimleri bulunan sanatçı, BRHD, ANKÜSAD ve GÖRSED dernekleri üyesidir.

Bünyamin Balamir sanatın, yüreğinin yöresel, dilinin evrensel ve hayatı güzelleştiren bir değer olduğuna inanır ve Dünya barışını sağlayacak en etkili ve tek yol olduğunu düşünür. Sanatın kuramsal, eleştirel ve eğitim konusundaki özgün ve duyarlı yazılarının yanında, edebiyatla da uğraşmaktadır. Yayımlanmış, “Suya Çizilmiş Resimler, Sanat Eğitiminde Özgürlük ve Özgünlük, Anılarda Düşünceler ve Yağmur Yağıyordu” isimli kitapları bulunmaktadır.

Sanatçı, TOBB ETÜ ve Atılım Üniversitesi, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakülteleri’nde yarı zamanlı öğretim üyesi olarak görev yapmakta ve çalışmalarına Ankara’daki atölyesinde devam etmektedir.